به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دقیانوس پیشرفتهای بشری به مرحلهای رسیده است که امروزه میتوان در ژنها و هستههای سلولی موجودات، تغییر و تحولاتی را ایجاد نموده و پدیدهها و موجوداتی جدید اعم از گیاهی و جانوری را ایجاد نمود، حتی اخیراً در کشور خودمان نیز تلاشهایی صورت گرفته تا در حوزه علوم ژنتیکی و نیز تولید محصولات اصلاح شده به تواناییهایی علمی جدید دست یافته شود، اما سوالی که در این میان بدون پاسخ و مبهم مانده این است که آیا پدیده دستکاری در ماهیت و عناصر متشکله موجودات و مخلوقات خداوند، امری بیخطر و فاقد عوارض زیستمحیطی و بهداشتی است؟
مروری بر تاریخچه پیدایش محصولات ژنتیکی
دانشمندان برای اولین بار در سال ۱۹۴۶ متوجه شدند که میتوانند DNA را بین ارگانیسمها منتقل نماید.[۱] در سال ۱۹۹۵ یک شرکت بیوشیمیایی به نام مونتسانو (Monsanto)، یکی از بزرگترین غولهای کنونی عرصه محصولات ژنتیکی، یک دانه سویای مقاوم در برابر علف هرزه را معرفی نمود.
در سال ۱۹۹۵«آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا» گوجه فرنگیهای تولید شده به روش ژنتیکی را تأیید نمود و بدین ترتیب آنها تبدیل به اولین محصولات ژنتیکی دارای مجوز در آمریکا شدند. اولین محصول ژنتیکی و تجاری گوجهفرنگیهایی بودند که در اوایل دهه ۱۹۹۰ در ایالت کالیفرنیای آمریکا تولید شده و به بازار عرضه گشتند. این، محصول که با نام FlavrSavr خوانده میشد به صورت ژنتیکی متحمل تغییراتی شده بود تا پس از چیده شدن مدتی طولانی سالم مانده و فاسد نشود.[۲] گوجهفرنگی اولین محصول غذایی بود که با اصلاحات ژنتیکی روانه بازار گشت.
در سال ۱۹۹۶ اولین نمونه از دانه روغنی ژنتیکی کانولا نیز به بازار آمد. در سال ۲۰۰۰، دانشمندان اعلام نمودند که میتوانند محصولات غذایی را به منظور افزایش مواد مقوی آنها تحت اصلاحات ژنتیکی قرار دهند. در سال ۲۰۰۵، یونجه اصلاحشده در بازارهای آمریکا مورد داد و ستد قرار گرفت. در سال ۲۰۱۲، آمریکا رتبه اول را در میان تعداد زیاد کشورهایی که محصولات اصلاح شده ژنتیکی تولید میکنند به خود اختصاص داد.[۳]
رشد سریع بازار محصولات ژنتیکی
بین سالهای ۱۹۹۶ و ۲۰۱۱، مجموع کل زمینهای تحت کشت محصولات ژنتیکی ۹۴ برابر شده و از ۱۷ هزار کیلومتر مربع به یک میلیون و ششصد هزار متر مربع رسید.[۴] در سال ۲۰۱۰، ده درصد از کل زمینهای کشاورزی جهان زیر کشت محصولات ژنتیکی قرار داشتند.[۵]
Concept photo of the modified fruit
اگرچه بخش اعظمی از محصولات ژنتیکی در آمریکای شمالی تولید میگردند اما در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر این پدیده در کشورهای جهان سوم بودهایم. در سال ۲۰۱۱ در حدود ۲۹ کشور جهان مشغول به تولید محصولات ژنتیکی بوده و در مجموع قریب به ۱۶ میلیون کشاورز در این حوزه مشغول به کار بودند. در همین سال، کشورهای جهان سوم ۵۰ درصد محصولات ژنتیکی را تولید نمودند.برای مثال، بیشترین میزان رشد در نواحی زیرکشت محصولات ژنتیکی در سال ۲۰۱۱ در کشور برزیل رخ داد. از سال ۲۰۰۲ تاکنون نیز تولید انواع مختلف گیاه پنبه اصلاح شده ژنتیکی در هند شاهد رشد چشمگیری بوده است. پنبه یکی از منابع اصلی تولید روغن گیاهی و نیز خوراک دام است. در سال ۲۰۱۱، ۱۰۶ هزار کیلومتر مربع از زمینهای کشاورزی هند زیرکشت پنبه ژنتیکی قرار داشتند. در همین سال کشورهایی که بیشترین میزان تولید محصولات کشاورزی اصلاح شده ژنتیکی را داشتند عبارت بودند از آمریکا، برزیل،آرژانتین، هند، کانادا، چین، پاراگوئه، پاکستان، آفریقای جنوبی، اروگوئه، بولیوی، استرالیا، فیلیپین، میانمار، بورکینافاسو، مکزیک و اسپانیا.[۶] بر اساس تخمینهای برآورد شده توسط «مجمع تولیدکنندگان خواروبار آمریکا» در سال ۲۰۰۳، ۷۰ الی ۷۵ درصد از محصولات غذایی در آمریکا دارای محصولات ژنتیکی اصلاح شده بودند.[۷]
تغییرات ژنتیکی گیاهان یا…؟
دیدگاه شما