به گزارش پایگاه خبری همدان ورزش،محمد سوزنچی، کارشناس ارشد اکوتوریسم، فعال محیط زیست و مدیرموسسه مردم نهاد حیات سبز ایران در ابتدای صحبتهای خود با تقدیر از ایده سلسله میزگردهای «جهانشهر» در فراهم کردن بستر گفتگوهای آزاد در خبرگزاری ایسنا، گفت: نخستین تمدنها کنار آب شکل گرفتند و در پیشینه تاریخی نیز علت حضور پارتها، پارسها و مادها در ایران به علت آب بوده و جالب است بدانید علت حضور مادها در همدان نیز آب بوده که الوند به چشمهسارها معروف بوده و با وجود اینکه این شهر هفت سال در محاصره کامل بوده اما هیچ وقت با مشکل آب روبرو نبوده است.
وی درباره اهمیت آب تصریح کرد: اگر آب وجود نداشته باشد، جمعیت از منطقه خارج خواهد شد و اقتصاد پویایی خود را از دست میدهد و همه جا گفته میشود که جنگ جهانی آخر، آب خواهد بود اما این درحالیست که هشدارهای شخصیتهایی مثل دکتر کردوانی در 20 سال گذشته که با تقدیر سازمان ملل همراه بود، با توبیخ در داخل کشور مواجه میشد.
سوزنچی با انتقاد از طرح موضوعاتی مبنی بر اینکه خیلی به مقصران بحران آب پرداخته نشود، گفت: مگر میشود بدون مقصریابی به نتیجه رسید؟ وقتی مقصریابی انجام نشود، در دفعات بعدی هر کسی مقصر باشد با خود میگوید نفر قبلی را محاکمه نکردهاند پس من را نیز محاکمه خواهند کرد و با گذشت چهار دهه هنوز مدیری را در جمهوری اسلامی برای موضوع آب محاکمه نکردهایم.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه مدیریت ضعیف باعث شده که بحران آب نمود پیدا کند، با ذکر مثال سرریز شدن سد اکباتان در سال گذشته یادآور شد: با سرریز شدن این سد همه فراخوان زدند و نماز شکر خواندند و از امام جمعه تا استانداری اظهارخوشحالی کردند و به آن مدیر جایزه دادند اما حالا که 6 ماه گذشته، مسئولان ارشد استان میگویند که بحران آب آشامیدنی داریم.
مدیرعامل انجمن حیات سبز ایران با انتقاد از عملکرد جهادکشاورزی در الگوی کشت، اظهار کرد: چند درصد مشاورزان ما الگوی کشت خود را عوض کردهاند.
سوزنچی مقصر اول مصرف آب را مردم دانست و تأکید کرد: جرمانگاری تخریب محیط زیست مبتنی بر بیانات مقام معظم رهبری در اسفند 93 باید جدی گرفته شود.
وی با انتقاد از فعالیتهای ترویجی حوزه کشاورزی گفت: اگر کار ترویجی صورت گرفته است مردم باید آن را لمس کنند که در حال حاضر اینگونه نیست.
سوزنچی با انتقاد از عدم جدی گرفتن نقش تشکلها و مشارکت مردمی در حوزه تصمیمگیری آب، خاطرنشان کرد: 21 سازمان مردمنهاد داریم، مدیران به ما بگویند که با کدام یک از این تشکلها جلسه کاربردی و نه جلسه ارائه گزارش و آمار گذاشتهاند و هنوز نقش ما جدی گرفته نشده است.
وی یکی از راهکارها را تنوعبخشی منابع مالی از پروژههای سازهای به پروژههای غیرسازهای اعلام کرد و در توضیحات آن گفت: این بدین معناست که رویکرد فرهنگسازی دنبال شود و برای این مسأله بودجه باید در نظر گرفته شده که نیازمند ورود جدی دولت و مجلس است.
سوزنچی دومین راهکار را ارزشگذاری آب عنوان کرد و یادآور شد: همه مردم باید از قیمت واقعی آب مطلع باشند چرا که این آگاهی در روند صرفهجویی مصرف آب تأثیرگذار خواهد بود.
این فعال محیط زیست سومین راهکار را تدوین روشهایی برای کاهش مصرف آب با حضور سازمانهای مردمنهاد در بخشهای آب شرب، کشاورزی و صنعت عنوان کرد.
مدیرعامل انجمن حیات سبز ایران با بیان اینکه طبق گزارشات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی 25 درصد آب شرب، آب حساب نیامده عنوان میشود، تأکید کرد: آب حساب نیامده همان آبی است که در شبکههای توزیع هدر میرود و اگر این مسأله مدیریت شود دیگر نیازی به خیلی اقدامات نخواهد بود.
دیدگاه شما