همراه اول
4. خرداد 1398 - 12:21   |   کد مطلب: 34488
مزایا و معایب استفاده از گیاه آرتیشو یا کنگر فرنگی!
یکی از معایب مصرف کنگر فرنگی برای مادران شیرده است و آن هم به دلیل عوض شدن طعم و مزه شیر مادر می باشد

به گزارش پایگاه خبری همدان ورزش،کنگر فرنگی یا آرتیشو یکی از مواد غذایی است که میوه و گیاه آن بسیار خاصیت دارد و برای درمان انواع بیماری ها مفید است. این گیاه را به طرق مختلف می توان استفاده نمود. امروز در نیک صالحی می خواهیم درباره مزایا و معایب گیاه آرتیشو با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید

خواص گیاه آرتیشو

گیاه آرتیشو از جمله گیاهان دارویی است که میوه و گیاه آن توسط درمانگران مکاتب درمانی مختلف از قبیل طب سنتی ایران، طب سنتی چین، طب سنتی هند و تبت برای درمان بسیاری از بیماری‌های جسمی و اندام‌های درونی مورد استفاده قرار گرفته است.

[گیاه آرتیشو]

فواید گیاه آرتیشو

این گیاه به‌دلیل داشتن بسیاری از ویتامین‌ها از قبیل B، C و پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و کلسیم جزو کامل‌ترین گیاهان دارویی در جهان شناخته می‌شود که مصرف آن علاوه‌بر خواص درمانی به‌عنوان یک دارو، به‌صورت روزمره به مردم توصیه شده است.

استفاده از این گیاه در سبدغذایی به‌صورت سالاد، سوپ، آش یا استفاده از برگ‌های آن در تهیه کوکو سبزی و سبزی پلو از جمله مواردی است که برای تقویت قوای جسمی، افزایش توان سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها به آن اشاره شده است.

آرتیشو یک مسهل طبیعی

بعضی از افراد مبتلا به یبوست که با نبود ‌تعادل عملکرد دستگاه گوارش به‌ویژه روده‌ها مواجهند، می‌توانند با گنجاندن آرتیشو به سبد غذایی خود با این مشکل مبارزه کنند. این گیاه یکی از بهترین مواد طبیعی برای افرادی است که با رعایت رژیم‌های غذایی لاغری دچار یبوست می‌شوند. در حقیقت مصرف این گیاه موجب می‌شود این افراد در طول رعایت رژیم غذایی خود دچار یبوست و خشکی مزاج نشوند. از این‌رو تهیه‌ آن یا سوپی که در آن به جای سبزی از برگ‌های آرتیشو و میوه آرتیشو استفاده شده باشد بهترین دارو یا غذای دارویی برای درمان یبوست است.

خواص گیاه آرتیشو برای ایمنی بدن

افزایش ایمنی بدن با‌ آش کنگر

آش آرتیشو یکی از غذاهای طبیعی است که به‌دلیل داشتن برگ و میوه کنگر خواص درمانی متعددی را به همراه دارد.

مصرف این ‌آش یک تا ۲ بار در هفته و در فصلی که آرتیشو تازه می‌روید، موجب افزایش انرژی، ایمنی و سلامت بدن شده و قوای جسمی انسان را تقویت می‌کند. برای تهیه‌ آش آرتیشو لازم است آب قلم و گوشت را با نخود و گندم مخلوط کرده و آرتیشو خرد شده که با پیاز تفت داده شده است را به آن اضافه کنید.

سپس ظرف‌ آش را روی حرارت ملایم قرار داده و اجازه دهید تا ‌آش به‌اصطلاح جا بیفتد. پس از این مرحله سبزی‌ آش که برگ‌های آرتیشو نیز به آن اضافه شده را به‌صورت خرد شده به ‌آش اضافه کرده و پس از ۱۰ دقیقه ‌آش را از روی حرارت بردارید و میل کنید.

مادران شیرده آرتیشو نخورند

یکی از موارد منع مصرف آرتیشو در خانم‌هایی است که به نوزاد خود شیر می‌دهند. از آنجا که مصرف آرتیشو و برگ‌های آن تاثیر زیادی در کیفیت، بو و مزه شیر مادر می‌گذارد ممکن است موجب بروز عکس‌العمل نوزاد شده و او شیر مادر را نخورد. بنابراین درمانگران به مادران شیرده و خانم‌های باردار توصیه می‌کنند که در طول دوران بارداری و دورانی که به فرزند خود شیر می‌دهند از خوردن موادغذایی و سالادهایی که حاوی این گیاه است، پرهیز کنند.

سالاد برگ آرتیشو مکمل غذایی است

برگ‌های گیاه آرتیشو به دلیل این‌که ویتامین‌های گروه B، C و پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و کلسیم دارند، غنی‌ترین سبزی‌ها برای تهیه انواع سالادها، ‌آش‌ها و غذاهای گیاهی محسوب می‌شوند. برگ‌های پهن و سرشار از ویتامین و املاح معدنی آرتیشو علاوه‌بر این به‌دلیل خواص درمانی در کنترل و تنظیم ترشحات صفرا در کبد می‌تواند به‌خوبی عملکرد کبد را کنترل و تنظیم کند و به این ترتیب مانع از بروز برخی از بیماری‌های پوستی که ناشی از اختلال در عملکرد کبد است، شود.

کنترل دیابت با گیاه آرتیشو

کنترل دیابت نوع یک با آرتیشو

براساس مطالعات دانشمندان و محققان، وجود عصاره هیدروالکلی در گیاه آرتیشو یکی از عوامل کنترل بروز دیابت نوع یک در افراد است. براساس این تحقیقات، کنگر و برگ‌های آن در سبد غذایی خانواده و در وعده‌های غذایی می‌تواند با کاهش قابل توجه میزان گلوکز، کلسترول و تری‌گلیسرید خون به پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع یک کمک کند.

سالاد آرتیشو برای کنترل کلسترول خون

استفاده از سالاد آرتیشو در وعده‌های ناهار به‌صورت روزانه یکی از شیوه‌های کنترل کلسترول در افراد مبتلا به این بیماری است. در حقیقت افراد مبتلا به کلسترول می‌توانند با مصرف روزانه سالاد آرتیشو میزان کلسترول خون خود را کنترل کرده و از پیشروی بیماری و تشدید آن در بدن پیشگیری کنند. برای تهیه این سالاد کافی است آرتیشو و هویج را نگینی خرد کنید و آن را با آب بجوشانید تا نرم شود، سپس مقداری نخود فرنگی به آن اضافه کرده و پس از ۱۰-۸ دقیقه ظرف را از روی حرارتبردارید و مواد داخل آن را آبکشی کنید. پس از خشک شدن این مواد با خرد کردن کاهو و ترکیب کردن این مواد با هم این سالاد را با آب‌لیموی تازه برای ناهار سرو کنید.

همچنین بخوانید :  میوه ها و سبزیجات چه فایده هایی برای سلامت انسان دارند؟!

بوی بد تابستان را از خود دور کنید

بوی تند بدن در فصل تابستان یکی از معضلاتی است که بسیاری از مردم با آن دست‌وپنجه نرم کرده و برای درمان آن هزار و یک راه نرفته را تجربه می‌کنند. اگر چه استفاده از انواع عطرها، مام‌ها و دئودورانت‌ها برای کنترل و پیشگیری از بوی بد بدن است اما تکنیک‌ها و راهکارهای موثرتری در این زمینه وجود دارد که در بسیاری موارد انسان را از مصرف این محصولات صنعتی بی‌نیاز می‌کند.

حمام کردن با عصاره آرتیشو یکی از این شیوه‌هاست که مداومت بر آن به کاهش میزان تعرق بدن کمک کرده و به‌طور طبیعی مانع از ایجاد بوی بد بدن می‌شود.

بد نیست درباره خواص و مضرات گیاه آرتیشو بیشتر بدانید

[گیاه آرتیشو]

مهمترین خواص گیاه آرتیشو

آرتیشو در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد . اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت آرتیشو می باشد .

کلمه Artichoke از کلمه ایتالیایی Articicco مشتق شده که بمعنی میوه کاج می باشد و آرتیشو هم مانند میوه کاج است .

آرتیشو برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان درد .

آرتیشو گیاهای است چند ساله درای ساقه ای راست که ارتفاع آن بحدود یک متر می رسد . برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است . در انتهای ساقه میوه آن که بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می شود .گلبرگهای آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگها ضخیم تراست که مصرف خوراکی درد .

برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگها با نشده و سفت و سبز باشد . هنگامیکه برگهای آرتیشو قهوه ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می باشد .

فصل آرتیشو معمولا ماههای فرودرین و دریبهشت ( آپریل و می )است .

ترکیبات شیمیایی:

برگهای خوردنی آرتیشو درای اینولین ، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارین Cynarine می باشد .

سینارین خاصی زیاد کننده ترشحات صفرارا درد و علت صفرا بری آرتیشو داشتن این ماده است .

در صد گرم آرتیشو پخته مواد زیر موجود است :

انرژی ۱۴ کالری

پروتئین ۱/۵ گرم

آب ۸۶ گرم

مواد چرب ۰/۱ گرم

مواد نشاسته ای ۵ گرم

کلسیم ۲۲ میلی گرم

فسفر ۴۰ میلی گرم

آهن ۰/۶ میلی گرم

سدیم ۳۰ میلی گرم

پتاسیم ۰ ۲۵ میلی گرم

ویتامین آ ۴۰ واحد بین المللی

ویتامین ب ۱ ۰/۰۴ میلی گرم

ویتامین ب ۲ ۰/۰۲ میلی گرم

ویتامین ب ۳ ۰/۶ میلی گرم

ویتامین ث ۵/۲ میلی گرم

خواص داروئی گیاه آرتیشو :

آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است . قسمت مورد استفاده آرتیشو برگها و قسمت سوط آن است که بنام قلب آرتیشو معروق می باشد . آرتیشو :

۱) کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم می کند .

۲)ترشح صفرا را افزایش می دهد .

۳) از جمع شده چربی در کبد جلوگیری می کند و آنهایی که کبد چرب دارند بهتر است از آرتیشو استفاده کنند

۴) یرقان مزمن را درمان می کند .

۵) تقویت کننده بدن است .

۶) موجب دفع ادرار می شود .

۷) تب بر است .

۸) در درمان رماتیسم موثر است .

۹) یبوست های ناشی از عدم صفرا را درمان می کند.

۱۰) در درمان ورم روده موثر است .

۱۱) باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می شود .

۱۲) نیروی جنسی را افزایش می دهد .

۱۳) کلیه و مثانه را گرم می کند .

۱۴) گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد .

۱۵) باعث هضم غذا می شود .

۱۶) بیماریهای کبدی را درمان یم کند .

۱۷) کلسترول خون را پائین می آورد .

۱۸) داروی لاغری است و کسانیکه می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز آرتیشو بخورند .

۱۹) سرگیجه را برطرف می کند .

۲۰) آنهائیکه گوششان زنگ می زند اگر آرتیشو را بخورند آنرا برطرف می کند .

خواص گیاه آرتیشو

۲۱) مبتلایان به بیماری قند می توانند با خوردن آرتیشو قند خود را تنظیم کنند .

۲۲) در درمان میگرن موثر است .

۲۳) در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید درد .

۲۴) نقرس را برطرف می کند .

۲۵) آرتیشو رگها را تمیز کرده و تصلب شرائین را درمان می کند .

۲۶) در برطرف کردن اگزمت موثر است .

۲۷) در درمان اکثر بیماریهای پوستی اثر مفید درد .

۲۸) سموم بدن را دفع می کند .

۲۹) زخم های ریه و روده را درمان می کند .

۳۰) برای جلوگیری از ریزش مو ار برگهای آرتیشو ضماد تهیه کرده و به سر بمالید .

۳۱) برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید .

۳۲) عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می کند .

۳۳) برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو بمقدر سه فنجان در روز استفاده کنید .

مضرات :

آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود ضمنا طعم آرتیشو را دوست ندارند . اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول آرتیشو مصرف نمایند.

سیب سبز و روزنامه پزشکی ایران

دیدگاه شما

آخرین اخبار