همراه اول
12. مرداد 1398 - 10:33   |   کد مطلب: 34953
«313 ازدواج در 999 روز»/ «اتفاقی طلایی» در «روزهای طلایی»
مرکز جامع تحکیم خانواده «سایبان مهر» همدان با طرح «313 ازدواج طلایی در 999 روز طلایی» تمام هم و غم خود را برای برگزاری ازدواج‌ آسان و ارزان به کار گرفته و امیدوار در این راه می‌کوشد تا آمار ازدواج را بالا ببرد و از آمار طلاق بکاهد.

به گزارش پایگاه خبری همدان ورزش، این روزها ازدواج و تشکیل خانواده تبدیل به یک دغدغه بزرگ برای جوانان دم بخت و خانواده‌های آنها شده است، موضوعی که در گذشته به آسانی و به راحتی در یک مدت زمان محدود و کوتاه و در رنج سنی پایین برای جوانان اتفاق می‌افتاد و دختر و پسر زیر یک سقف رفته و زندگی مشترک خود را شروع می‌کردند. این گونه ازدواج‌های آسان و بدون حاشیه شاید تا دهه 70 به همین راحتی بود و طلاق هم خیلی پایین‌تر از آمار این روزها.

کافی‌است به پدر و مادر خود رجوع کنید و چگونگی ازدواجشان را جویا شوید تقریبا همه آنها ازدواج‌هایی شبیه به هم داشته‌اند که از یک خواستگاری ساده شروع می‌شد و تا خرید یک حلقه ساده، عقد در محضر و خرید چند تکه وسیله ضروری زندگی ادامه می‌یافت و در نهایت شروع زندگی در یک اتاق سه در چهار و...

اما در کنار این همه سادگی‌ دنیایی از عشق و صفا وجود داشت و زن و مرد عاشقانه و پرتلاش هر کدام در جایگاه تعریف شده خود مصمم بودند زندگیشان را با دسترنج خود بسازند و این یک افتخار برای آنها محسوب می‌شد.

آنها از فردای تشکیل زندگی مشترکشان پنجره‌ای دیگری از زندگی و به کمال رسیدن را بر روی خود باز می‌کردند، اینکه باید با هم و در کنار هم زندگی را بسازند و برای اضافه شدن هر چیزی در زندگی‌شان لذت ببرند. آنها خشت رو خشت گذاشتن را به خوبی می‌فهمیدند و خود را درگیر تجملات الکی امروز نمی‌کردند که مثلا در فلان سالن مهمانی بگیرند و یا در بهمان آتلیه عکس، لباس مارک بخرند و حلقه جواهرنشان در دست کنند، کیف و کفششان از بهترین چرم و برند دنیا باشد و هزاران مورد دیگر که اجرا شدن آنها مسئله مهم ازدواج که همان یکی شدن است را به حاشیه برده و ظواهر جای باطن را می‌گیرد.

ازدواج این روزها به تعبیر برخی از جوانان تبدیل به یک غول بی شاخ و دم شده که از نزدیک شدن به آن هراس دارند،‌ سوال اینجاست که چه کسی و کسانی این غول را ساختند و پرورش دادند؟!‌ آیا این خود ما نبودیم که با تجمل‌گرایی و بالا بردن توقعاتمان از سطح رفاه در زندگی، با تغییر تفکرات و عقایدمان درخصوص فلسفه ازدواج و چرایی این امر مقدس الهی که خداوند در قرآن به آن به نیکی یاد می‌کند و روایات بسیار در خصوص نکوهش تشکیل خانواده بیان شده از ارزش آن کاستیم؟!

باور کنید این غول به دست خود ما ساخته و پرداخته شده و باز باور کنید می‌توان هیبت قلابی آن را شکست و درهم پیچید و از نو، از دوباره نگاه‌ها را به مقوله ازدواج عوض کرد.

یکی از راه‌های مهم و تأثیرگذار در این عرصه ترویج ازدواج آسان است موضوعی که برای رهبر معظم انقلاب تبدیل به یک دغدغه شده و بارها در سخنرانی‌های خود به این امر اشاره فرموده‌اند.

در این راستا بیش از یک سال است که مراکزی به نام «مرکز جامع تحکیم خانواده» در برخی از استان‌های کشور به عنوان طرح پایلوت شروع به فعالیت کرده و هدف از آن ترویج ازدواج آسان و آگاهانه و کاهش آمار طلاق است، یکی از این مراکز در شهر همدان به نام مرکز جامع تحکیم خانواده «سایبان مهر» در مدت یک سال فعالیتش خدمات خوبی را ارائه کرده است.

از این رو به مناسبت روز ملی «ازدواج» سراغ نرجس اسکندریان مدیر این مرکز رفتیم تا از طرح «313 ازدواج در 999 روز» که در کشور پایلوت شده است بشنویم و از خدمات این مجموعه بیشتر بدانیم.

این مرکز یک سال پیش با هدف ارائه الگوی اسلامی-  ایرانی در امر ازدواج و تحکیم بنیان خانواده، افزایش نرخ ازدواج آگاهانه، ازدواج آسان و به موقع، کاهش آسیب‌های اجتماعی و طلاق و ایجاد باورهای اعتقادی و فلسفی در خصوص نقش مبنایی و اصلی خانواده در تمام فعالیت‌های انسان راه‌اندازی شد.فارس: هدف از تشکیل مرکز جامع تحکیم خانواده سایبان مهر چیست؟

این مرکز یک سال پیش با هدف ارائه الگوی اسلامی-  ایرانی درامر ازدواج و تحکیم بنیان خانواده، افزایش نرخ ازدواج آگاهانه، ازدواج آسان و به موقع، کاهش آسیب‌های اجتماعی و طلاق و ایجاد باورهای اعتقادی و فلسفی درخصوص نقش مبنایی و اصلی خانواده در تمامی فعالیت‌های انسان راه‌اندازی شد.

فارس: در سطح شهر تشکل‌های مختلفی در امر ازدواج فعالیت دارند این سوال پیش می‌آید که کار شما موازی‌کاری با آنها نیست؟

این مطلب که مراکز و تشکل‌های مردمی متعددی در امر ازدواج در سطح استان فعالیت دارند کاملا درست است که هر کدام از آنها در یک یا دو شاخه مثل مشاوره، کارگاه‌های مهارت‌های زندگی، تهیه جهیزیه و ... و به صورت پراکنده و غیر منسجم فعالیت دارند.

هدف اصلی و اولیه از تشکیل مرکز «سایبان مهر» به عنوان تنها مرکز جامع و رسمی تحکیم خانواده ذیل بنیاد ملی خانواده و جبهه فرهنگی انقلاب در استان همدان هم‌افزایی با تمام این تشکل‌ها و ایجاد جبهه متحد و هماهنگ در سطح استان است بنابراین از همان ابتدا ظرفیت‌های موجود شهر را سنجیدیم و سعی کردیم در راستای اهداف مرکز از تجربیات آنها استفاده کرده و بخشی از فعالیت‌های کلان این حوزه را به مجموعه های تخصصی موجود محول کنیم مانند تشکل بانوان پیشتاز همدان که در محور همسان‌گزینی موسسه تخصصی هستند و سعی بر این شده با ایجاد بسترهای لازم علاوه بر سپردن مسئولیت‌های این بخش به این مجموعه، همزمان به رشد و ارتقا و عملی شدن فرآیندهای آن نیز کمک کنیم.

فارس: شما در مرکز خود طرح «313 ازدواج طلایی در 999 روز طلایی» را طراحی کرده‌اید چطور به این طرح رسیدید؟

مرکز برای بررسی بازخورد فعالیت‌های خود در سطح شهر در خصوص بالا رفتن امر ازدواج و کاهش آمار طلاق نیاز به یک طرح جامع داشت از این رو طرح «313 ازدواج طلایی در 999 روز طلایی» در طی چندین ساعت جلسه با حضور کارشناسان حوزه ازدواج و اساتید دانشگاه تصویب شد که البته این طرح یک نماد بوده و ما برای بیش از این هم توانایی کمک داریم.

فارس:  این طرح شرایط خاصی دارد؟ چگونه دختران و پسران می‌توانند عضو آن شوند؟

در این طرح دختران و پسران در آستانه ازدواج عضو مرکز می‌شوند و بعد از تشکیل پرونده، میثاق‌نامه «ازدواج آسان» را امضا می‌کنند. طبق آمار رسمی کشور اکثر طلاق‌ها در 6 ماه الی یک سال اول ازدواج رخ می‌دهد و علت خیلی از آنها عدم شناخت و آگاهی نسبت به یکدیگر است از این رو در مرکز «سایبان مهر» مقوله آموزش و ایجاد کارگاه‌های مهارت برای انتخاب همسر و تشکیل خانواده بسیار پررنگ بوده و ما نگاه ویژه‌ای به آن داریم. این آموزش‌ها فقط برای جوانان نیست بلکه خانواده‌های آنها هم چند دوره آموزش دارند و مبانی ازدواج آسان برای آنها تبیین می‌شود؛ گاهی دیده می‌شود که زوجین با هم اختلاف ندارند ولی خانواده‌ها باعث و عامل اختلاف بوده و به اختلافات جزئی دامن می‌زنند و حتی کار به طلاق هم کشیده می‌شود.

فارس: طرح چه مراحلی دارد و در چه بازه زمانی کامل می‌شود؟

این طرح از همان زمان ثبت‌نام دختر و پسر شروع می‌شود و دارای 20 مرحله است که بازه زمانی 3 سال را برای آن در نظر گرفته‌ایم. وقتی دختر و پسر در کارگاه‌های مختلف زیر نظر مشاوران و اساتید مجرب شرکت کردند تازه متوجه می‌شوند آمادگی و پنج بلوغ لازم را برای ازدواج دارند یا نه؟ اگر جواب مثبت بود وارد مرحله همسان‌گزینی می‌شوند که مرکز براساس ثبت نام‌های انجام شده و زیر نظر مشاور و تست‌های شخصیتی دختر و پسر هم‌کفو را به هم معرفی می‌کند.

در یکی- دو مرحله اول آشنایی خانواده‌ها برای کاهش هزینه خواستگاری در مرکز انجام می‌گیرد؛ اگر دو طرف به توافق رسیدند وارد مرحله عقد زوجین می‌شویم که یک سری تسهیلات برای خرید حلقه، محضر و ... به زوجین داده می‌شود، آنها هم پرونده مشاوره متاهلی تشکیل می‌دهند ضمن اینکه باید در کارگاه‌های آموزشی و مشاوره دوران عقد که بسیار مهم و کاربردی است شرکت کنند؛ بعد از عقد  هم یک همیار مشاور در کنار زوجین هست که اگر سوال و مشکلی دارند با این همیار مشاور در میان بگذارند.

وقتی زوجین آمادگی لازم برای ورود به مرحله ازدواج و رفتن زیر یک سقف را پیدا کردند باز هم مرکز یک سری خدمات و تسهیلات چون کمک هزینه جهیزیه، ارائه خدمات برای برگزاری مراسم عروسی ساده را به زوجین می‌دهد البته همچنان کارگاه‌های آموزشی در قالب «ماه عسل»، اردوهای آموزشی و تفریحی برگزار می‌شود و وقتی خانواده به تحکیم رسید زوجین را کم کم برای فرزندآوری آماده کرده و در نهایت این طرح ما به کارگاه « کانون مهر مادری» ختم می‌شود.

 در بخش تشکیل خانواده، همسان‌گزینی با نظر مشاور، تسهیلات قرض‌الحسنه خرید عقد و جهیزیه تا ۲۵ درصد زیر قیمت بازار و خدمات مراسم ازدواج تا ۵۰ درصد تخفیف، در این طرح در نظر گرفته شده است، همچنین در بخش تعالی خانواده کارگاه‌های آموزشی به‌ صورت رایگان و مشاوره‌های قبل، حین و بعد از ازدواج با تخفیفی تا 50 درصد ارائه می‌شود.

پیش‌بینی ما برای گذراندن این مراحل و تشکیل خانواده نزدیک به 34 میلیون تومان است که بیشتر برای تهیه جهیزیه و خدمات عروسی مصرف می‌شود زیرا هزینه کارگاه‌ها بسیار کم و بیشتر مواقع رایگان است. با رایزنی که با برخی بانک‌ها انجام شده به دنبال این هستیم این هزینه را نیز به صورت وام قرض‌الحسنه برای زوجین تهیه کنیم.

فارس: آیا در کارگاه‌های آموزشی به ترویج سبک زندگی ایرانی- اسلامی هم پرداخته می‌شود؟ ضمن اینکه اقدامات فرهنگی شما چقدر مورد استقبال قرار گفته است؟

کلا کلیدواژه فعالیت مرکز برای تشکیل، تعالی و تحکیم خانواده براساس سبک زندگی ایرانی- اسلامی است،‌ مثلا تسهیلات خرید جهیزیه تنها برای کالاهای ایرانی است. شیوه‌های ارتباط موثر با همسر و ابعاد روانشناختی روابط زوجین، حل مسائل خانواده، مدیریت اقتصاد خانواده، توجه به افزایش جمعیت و فرزندآوری و فرزندپروری و ... تماما براساس الگوها و مبانی اسلامی- ایرانی است و در کارگاه‌ها شروع زندگی با وسایل ابتدایی ساده و به دور از تجملات مورد تأکید است.

تمام اقدامات فرهنگی شامل همایش‌ها، مسابقات،‌ نشست‌ها، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و مهارتی و... به منظور تبیین گفتمان خانواده اسلامی انجام شده و خدا را شاکریم کار ما با استقبال خوبی روبرو شده است به طوری که اکنون قریب به یک‌هزار نفر کاربر در سایت مرکز داریم.

فارس: آموزش و آمادگی دختران و پسران ما برای ازدواج و تشکیل خانواده باید از سال‌های نوجوانی و دوران دبیرستان شکل بگیرد آیا در برنامه شما بخشی برای این مقوله باز شده و رایزنی با آموزش و پرورش داشته‌اید؟

جا دارد که به دیگر فعالیت‌های مرکز «سایبان مهر» اشاره کنم، این مرکز تنها برای تربیت و پرورش زوجین کار نمی‌کند بلکه ما دوره‌های آموزشی تربیت و سلامت جنسی براساس آموزه‌های اسلامی دینی داریم که برای برگزاری این دوره‌ها از اساتید مجرب و دارای گواهی‌نامه از شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده می‌کنیم.

در این دوره‌ها جایگاه و ضرورت تربیت جنسی خانواده‌محور، باورهای درست و نادرست در رابطه با تربیت جنسی کودک و نوجوان، تربیت جنسی دوران کودکی و شیوه مواجهه با کنجکاوی و سوالات جنسی کودک،‌ نقش والدین در ایجاد هویت جنسی و پیشگیری از سو‌ء استفاده جنسی کودک و نوجوان، تربیت جنسی دوران نوجوانی و بلوغ، ‌رعایت حیا و خویشتن‌داری،‌ روابط دختر و پسر در دوره بلوغ، ‌راه‌های مقابله با تأکید بر مقابله‌های معنوی و... آموزش داده می‌شود که به اذعان والدینی که در این دوره‌ها شرکت کرده‌اند بسیار کاربردی بوده و استقبال خوبی شده است.

می‌خواستیم همین دوره‌های آموزشی البته مناسب برای نوجوانان در مدارس اجرا کنیم که با آموزش و پرورش رایزنی کردیم اما متأسفانه هنوز همکاری مثبتی با این مجموعه شکل نگرفته است. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا مقوله «تربیت جنسی» البته به شیوه خودشان به نوجوانان و جوانان آموزش داده می‌شود اما در کشور ما همچنان به این موضوع بد و زشت نگاه می‌شود فارغ از اینکه دشمن کار خودش را با استفاده از ناآگاهی نسل نوپای ما خوب انجام می‌دهد و آنها را به راه‌هایی که نباید بروند می‌کشاند و تمامی سرمایه و هزینه خود را برای مقوله جنسی و تحریک آن به کار گرفته است این در حالی است که نسل کودک و نوجوان ما حداقل شناخت و آشنایی را دارند و آن چیزی را هم که بلد هستند اصولی نیست.

فارس: از توضیحات شما متشکرم، سوال دیگری دارم و آن اینکه آینده پیش‌روی «سایبان مهر» را چطور می‌بینید؟

من هم از مجموعه خبرگزاری فارس تشکر می‌کنم، در مورد سوال آخر باید بگویم امیدواریم با این چرخه‌ای که طراحی شده در ترویج و افزایش ازدواج آن هم از نوع آسان و ساده و پایین آمدن آمار طلاق موثر باشیم، افتخارمان این است که برای رسیدن به این هدف شبانه‌روز و  پاشنه کشیده تلاش می‌کنیم.

امیدواریم در شهر شاهد هیچگونه طلاقی نباشیم و تمام ازدواج‌های زوجین براساس آگاهی و شناخت دوطرفه باشد و هرگز هیچ کودک و نوجوانی فرزند طلاق نباشد و با آسیب‌های حاصل از آن رشد نکند.

امیدواریم طرح «313 ازدواج  طلایی در 999  روز طلایی» که مختص همدان بوده و پایلوت در این شهر، خوب پیش رود و تلاش‌های مرکز به ثمر بنشیند تا شاهد اجرای آن به عنوان طرحی جامع در سراسر کشور باشیم.

امیدواریم برای ترویج ازدواج آسان رسانه‌هایی که دغدغه ازدواج جوانان را دارند پای کار بیایند و ما را در اجرای این امر کمک کنند.فارس 

دیدگاه شما

آخرین اخبار