ويتامين C
نقش در بدن: افزايش مقاومت بدن در برابر بيماري¬های عفونى.
منابع غذايى: مركبات (پرتقال و...) گيلاس، گوجه فرنگى، كلم و سبزي¬جات.
اثرات كمبود: كاهش مقاومت بدن و تكرار عفونت و سرماخوردگى.
نقش در بدن: تنظيم متابوليسم كربوهيدرات.
منابع غذايى: جوانه گندم، نان، حبوبات، برنج، اسفناج، كلم، گردو، جگر وتخم مرغ .
اثرات كمبود: ضعف عمومی وسوزش دستها و پاها.
نقش در بدن: حفظ سلامتی پوست.
منابع غذايى: جوانه گندم، شير، جگر، تخم مرغ و گوشت.
اثرات كمبود: التهاب زبان، ترك خوردن گوشه لبها و اختلالات پوستى.
نقش در بدن: رشد بدن، پوست و مو وتنظيم كلسترول.
منابع غذايى: جوانه گندم، جگر و تخم مرغ .
اثرات كمبود: كاهش رشد و خاكستری شدن موها .
نقش در بدن: رشد كودكان، تنظيم متابوليسم اسيد آمينه ها.
منابع غذايى: جوانه گندم، مخمر، گوشت، ماهى، جگر، تخم مرغ، دانه ها و لبنيات.
اثرات كمبود: اختلالات پوستی و عصبى.
نقش در بدن: رشد و نمو سلولها (مخصوصاً گلبولهای قرمز).
منابع غذايى: جگر، قلوه، گوشت، ماهى، تخم مرغ و شير.
اثرات كمبود: كم¬خونی کشنده.
نقش در بدن: دريافت هيدروژن و انتقال آن برای انجام اعمال حياتی بدن.
منابع غذايى: جوانه گندم، مخمر، گوشت، ماهى، جگر، گردو، فندق، دل و قلوه.
اثرات كمبود: ابتلا به بيماری پلاگر.
نقش در بدن: رشد گلبولهای قرمز.
منابع غذايى: مخمر، سبزيها، براكلی، جگر، قلوه، تخم مرغ وگوشت .
اثرات كمبود: كم¬خونی مگالوبلاست.
نقش در بدن: رشد و نمو سلول های اپى تليال، بويژه سلول های اپى-تليال چشم.
منابع غذايى: روغن كنجد، ماهى، جگر، كره، شير، تخم مرغ، هويج و گوجه فرنگى.
اثرات كمبود: خشكی قرنيه، شب كورى، خشكی و زبری پوست.
نقش در بدن: تنظيم متابوليسم كلسيم و فسفر بدن، تأمين مواد لازم برای رشد و نمو استخوانى.
منابع غذايى: روغن كنجد، ماهى، شير، تخم مرغ، كره وساردين.
اثرات كمبود: ضعف در رشد استخوانی (راشيتيسم در كودكان) واستئومالاسى در بالغين.
نقش در بدن: فعاليت دستگاه تناسلى، رشد بدن ورشد ماهيچه ها.
منابع غذايى: جوانه گندم، زيتون، روغن آفتابگردان، روغن سويا، جگر، تخم مرغ وماهى.
اثرات كمبود: تاكنون نامشخص مانده ولی احتمال مي رود كه در كاهش زاد و ولد نقش داشته باشد. همچنين ويتامين E ضد اكسيدان است وجلوی اكسيژن را مي گيرد تا ساير مواد را نابود نكند.وموجب می شود كه اين سلولها بدون مصرف زياد اكسيژن فعاليت كنند. علاوه بر اين باعث باز شدن رگ های خونی نيز مي گردد و در نتيجه جريان خون روانتر وبهتر شود (لذا يكی از عوامل پيشگيری از سكته قلبی به حساب مي آيد).
نقش در بدن: تشكيل پرترومبین برای انعقاد خون و جلوگيری از خونريزى.
منابع غذايى: جوانه گندم، اسفناج، گوجه فرنگى، گل كلم، ماهى و تخم مرغ.
اثرات كمبود: عدم انعقاد خون و تداوم خونريزى.
دیدگاه شما